2019 blev rekordår for #digitalpænt skolekonkurrence

Telenor står bag initiativet #digitalpænt, der sætter fokus på at bekæmpe digital mobning i Danmark. De sidste tre år har vi arrangeret en landsdækkende skolekonkurrence for 4., 5. og 6. klasser, hvor elever fra skoler overalt i landet har fokus på at italesætte digital mobning i Danmark gennem rollespil og dialoger.

implementering af internet

Tilmeldingerne til skolekonkurrencen i år er netop afsluttet og har fået rekordmange deltagere. 8.215 elever i 382 klasser fra 246 folke-, fri og privatskoler har meldt sig på banen for at deltage i vores #digitalpænt skolekonkurence 2019.

Hvad går konkurrencen ud på?

Kun 10% af børn og unge føler, at de kan tale med lærere eller pædagoger om, hvad de kommunikerer online, fortæller Stine Liv Johansen, der er formand for Medierådet for Børn og Unge. Samtidig viser en rapport fra Børns Vilkår, at ca. hver femte barn i 4. klasse savner, at deres forældre interesserer sig for, hvad de laver på internettet. Med en landsdækkende skolekonkurrence for 4., 5. og 6. klasser ønsker vi at øge børn og forældres bevidsthed om, hvordan børn kommunikerer på digitale platforme.

 

Konkurrencen i år gik ud på at udvikle et rollespil med scenarier, der kan opstå mellem børn og unge på digitale medier. Rollespillet bestod af dilemmaer, som eleverne kender til fra digitale og sociale medier. Alle klasser der deltog blev bedt om at vælge ét dilemma og optage en kort lille video, der portrætterer dilemmaet. Læs mere om skolekonkurrencen her.

Se alle de indsendte videoer i playlisten her:

Vi har spurgt Charlotte Højer Stokholm, lærer på Himmelev Skole i Roskilde, hvis klasse deltog i konkurrencen, om hvad hendes oplevelse med konkurrencen og af eleverne har været:

 

Mange gange kan det være svært for børnene at sætte ord på det, de oplever og bliver kede af på de sociale medier. Derfor var jeg nervøs for om eleverne ville overspille deres roller. Men sådan gik det overhovedet ikke. Børnene åbnede meget mere op, fordi det ikke handlede om dem selv. Rollespillet fangede dem, og de levede sig virkelig ind i det. Dét er der flere grunde til. En af dem er, at de kunne holde velkendte problemstillinger ud i strakt arm. Det gjorde det nemmere for dem at tale om det.

 

Gennem rollespil kan børn på en sjov og engagerende måde arbejde med et seriøst emne som digital mobning. Det klæder børnene på til at håndtere situationer om digital mobning i fremtiden, og lærer dem om konsekvensen af at bruge grimt sprog online. 

Hvordan kan forældre bekæmpe digital mobning?

For at give dig som forælder de bedste muligheder for at forebygge og bekæmpe digital mobning blandt børn, giver vi forneden nogle guidelines om digital mobning, du som forælder, kan bruge overfor dit barn.

 

Vær en god rollemodel

Tænk over, hvordan du som forælder selv opfører dig på digitale og sociale medier.

 

Tal med børnene om deres digitale hverdag

Spørg ind til hvad der er sket online i dag på samme måde, som du taler med dem om, hvad der er sket i den ikke-digitale dag. Støt dit barn, hvis det bliver mobbet: Det er vigtigt for barnet, som bliver mobbet, at vide, at han/hun ikke er alene. Hvis dit barn bliver mobbet, så spørg, hvordan barnet har det. Hvis du spørger først, er det lettere for barnet at fortælle om det.

 

Tænk, før du skriver

Når dit barn sidder foran skærmen, kan han/hun ikke se reaktionen på barnet på den anden side af skærmen. Husk, at beskeder og kommentarer kan såre lige så meget på digitale og sociale medier, som de kan i det virkelige liv. Sørg for at dit barn tænker sig om inden der trykkes ”send”. Når dit barn lægger noget op, kan man heller ikke kontrollere, hvad andre gør med indholdet. Ting spreder sig hurtigt, og kan være vanskelige at fjerne igen.

 

Lad vær med at svare tilbage på grimme beskeder og kommentarer

Selv om det kan være svært for barnet, så er det ikke altid en god ide at svare tilbage på grimme beskeder eller kommentarer. Det kan ofte føre til mere mobning. Det som mobberen ofte ønsker er at fremprovokere en reaktion.

 

Behold bevismaterialet

Få barnet til at gemme kommentarer eller beskeder med digital mobning med et screenshot fra computer eller smartphone. Det vil gøre det lettere, når barnet skal fortælle, hvad der er sket.

 

Rapporter mobning på digitale og sociale medier

Dit barn kan rapportere dårlig opførsel til dem, som ejer hjemmesiden, spillet eller app’en. De fleste har en rapporteringsknap eller kontaktinformation. I kan også kontakte politiet ved alvorlige sager eller hændelser.