Hvad er smishing?
Sådan fungerer det
Svindlere kan sende dig en sms, som umiddelbart ligner, at den kommer fra en troværdig afsender. Det kan ligne at sms’en kommer fra din bank eller en organisation, du har kendskab til. Sms’en vil ofte indeholde et link eller et telefonnummer, du skal ringe til for at løse et problem. Det kan fx være, at de beder dig om at opdatere dine bankinformationer.
Når du klikker på linket eller ringer til nummeret, vil du blive ført til en falsk hjemmeside eller telefonsvarer, hvor du skal oplyse informationer som adgangskode eller bankinformationer.
Det er vigtigt at være forsigtig, når du modtager sms’er fra ukendte numre, eller når du modtager en sms, hvor du bliver bedt om ovenstående. Hvis du er usikker på, om sms’en er legitim, bør du kontakte afsender direkte. Gerne via telefon eller e-mail, for at bekræfte, om beskeden er legitim, før du opgiver personlig eller sensitiv information.
Tips til at beskytte dig mod smishing
- Vær opmærksom på afsenderen. Tjek altid afsenderens telefonnummer og vær skeptisk, hvis det ser mistænkeligt ud, eller du ikke genkender nummeret.
2. Vær skeptisk over for uventede beskeder. Hvis du har modtaget en uventet besked med en forespørgsel om at opgive sensitiv information eller udføre en handling, bør du være forsigtig. Smishere kan lade som om, de er fra en kendt organisation eller selskab for at lokke information ud af dig.
3. Hold dig fra at klikke på links. Hvis du modtager et link i en sms fra en ukendt afsender, bør du ikke klikke på det. Smishere bruger links for at lokke dig ind på en ondsindet hjemmeside eller for at få sensitiv information ud af dig.
4. Installer en pålidelig sikkerhedsløsning på din enhed, som kan opdage smishing og blokere smishing-forsøg.
5. Vær forsigtig med personoplysninger. Videregiv ikke dine personlige informationer som CPR-nummer eller bankoplysninger via sms eller andre ikke-krypterede kanaler.
Hvad risikerer man?
Smishing og misbrug af navn og nummer er alvorlige trusler for virksomheder, da det kan føre til økonomisk tab, datalæk og ødelæggelse af omdømme.
- Tab af sensitiv information: Smishing-angreb kan lokke ansatte til at opgive sensitiv information som adgangskode, brugernavn, kreditkortinformationer eller andre personlige data. Dette kan føre til misbrug samt datalæk, som kan have store økonomiske konsekvenser for en virksomhed.
- Finansielle tab: Smishing-angreb kan narre ansatte til at overføre penge eller foretage andre transaktioner, som kan føre til økonomisk tab for virksomheden.
- Tab af omdømme: Hvis en medarbejder bliver udsat for et smishing-angreb kan virksomheden være tvunget til at informere kunder og samarbejdspartnere om sikkerhedsbruddet. Det kan føre til mistillid hos kunder, og skade virksomhedens omdømme.
- Juridiske konsekvenser: Hvis en medarbejder ikke har tilstrækkelige sikkerhedstiltag på plads for at beskytte sig mod smishing-angreb, kan dette føre til juridiske konsekvenser som bl.a. bøder.
Det er vigtigt, at virksomheder tager smishing alvorligt og tager de rigtige tiltag for at beskytte dem selv og deres ansatte mod denne type angreb. Dette kan inkludere at uddanne ansatte om smishing samt iværksætte tiltag som to-faktor-godkendelse og brug af anti-phishing programmer.
Hold dig beskyttet med SafeZone
Vidste du, at vi kan hjælpe dig med at beskytte dig og dine medarbejdere fra cyber-angreb som smishing? Mød SafeZone:
SafeZone stopper cyber-angrebet, før de får adgang til jeres systemer. SafeZone er samtidig en enkel og effektiv tilføjelsetil eksisterende sikkerhedssoftware, som fx firewall eller antivirus.
Produktet kræver hverken installation eller vedligeholdelse, så lad os hjælpe jeres virksomhed allerede i dag.
Ofte stillede spørgsmål
Hvordan foregår phishing?
Phishing er en type cyberangreb, mange kan finde eksempler på i deres spam-mappe. Det foregår ved, at en cyberkriminel, ofte ved hjælp af bots eller lignende, sender en mail, der kan forveksles med en mail fra en pålidelig afsender, og beder modtageren om at trykke på et link eller indsende personlige oplysninger. Et eksempel på phishing kan være, at en mail, der ser ud som om, den er fra din bank, beder dig om at trykke på et link for at opgive bankoplysninger eller betale en regning. Idet du udfylder dine oplysninger, får de cyberkriminelle adgang til dem, og kan bede om løsesum for ikke at bruge dem, eller benytte dem til at komme ind andre steder, hvor de kan få adgang til data.