Er du blevet delt, uden at blive spurgt? Sådan siger du fra
Det er heldigvis efterhånden acceptabelt og forventet, at man spørger først - og på samme måde bør det være helt naturligt, at man siger fra, hvis der ligger billeder online, som man ikke har sagt “go” for.
I denne artikel har vi samlet et par gode råd til, hvordan du på en nem og naturlig måde siger fra overfor billeddeling uden dit samtykke.
Vær ærlig, venlig og direkte
Som ved al anden kommunikation kommer du rigtig langt, hvis du er venlig, ærlig og direkte, når du siger fra.
Sig helt enkelt, at du ikke har lyst til, at der ligger billeder af dig online, som du ikke selv har godkendt, og bed om at det bliver fjernet. Det kan ifølge Sarah Grünewald gøres meget nemt og kort:
Få det til at lyde som en selvfølgelighed at man skal spørges om lov, og en selvfølgelighed at sige: Du skal lige fjerne det der.
– Sarah Grünewald
i podcasten SPURGT?
Ved at normalisere det at spørge om tilladelse før billeddeling, kan vi gøre digitale interaktioner mere respektfulde og sikre.
– Jacob Brøndum
Stifter af Center for Digital Dannelse
Forklar hvorfor – men kun hvis du har lyst
Du behøver overhovedet ikke at forklare, hvorfor du ikke vil have, at andre deler billeder af dig. Det er helt okay, at du bare ikke har lyst til det.
Hvis du alligevel gerne vil forklare, hvorfor du ikke vil deles, gælder det samme princip som i første råd - vær venlig, ærlig og direkte. Det kunne lyde sådan her:
"Jeg vil ikke have billeder liggende af mig online, fordi jeg ikke aner, hvad de kan blive brugt til."
Forhåbentlig gav det dig lidt tips til, hvordan du kan sige fra – og når du gør det, er du med til at minde folk om, at de skal spørge, før de deler.
Del med omtanke!