123456 er det nemmeste kodeord - at huske og hacke

15. april 2024 | Sikker på nettet | 2 min.
Post-it note med håndskrevet kodeord ligger ovenpå tastatur, kuglepen ligger ved siden af.
Ifølge NordPass er ”123456” det mest brugte - og mest hackede - kodeord, ligesom ”password” også ligger højt på listen. Hvor stærkt er dit eget kodeord, og husker du at skifte det ud jævnligt? Læs vores tips til stærke kodeord her.

Brug ikke ord, der findes i en ordbog

Når hackere forsøger at få adgang til din konto, bruger de lister af ord fra forskellige sprog. Kodeord som for eksempel sommer, hund eller fredag er supernemme og hurtige for en hacker at gætte. Det er de, fordi det er ord, der findes i en ordbog, som hackeren nemt har adgang til.

 

Navne, talrækker som 123456 eller bogstavrækker som abcdef og qwerty er også ofte anvendte kodeord, som hackerne på få sekunder kan få adgang til.

Kvinde sidder foran en computer og kigger ud ad vinduet

Længde og kreativitet er en fordel

Du ved sikkert allerede, at et stærkt kodeord skal bestå af mange tegn. Et stærkt kodeord skal også indeholde symboler. Men selvom en adgangskode på 4-7 tegn består af både tal, små og store bogstaver og symboler (@!#), tager det en cyberkriminel mindre end et sekund at hacke den kode.

 

En mere kreativ kode på 12 tegn, der både består af tal, små og store bogstaver og symboler, kan tage op til flere år for en hacker at gætte. Jo flere tegn dit kodeord har, jo flere kombinationer skal hackeren forsøge sig med. Derfor tager det længere tid.

 

Vi anbefaler derfor først og fremmest at lave lange kodeord med specialtegn, tal og store bogstaver. Det kan lyde, som om det er svært at huske, hver gang du skal logge ind på ny.

En god metode er derfor at opfinde et kodeord på en hel sætning med tegn, tal og store bogstaver

Du kan bruge titlen på en sang eller film. Det kunne være I know what you did last summer. Tilføj tegn og store bogstaver og lav det om til Iknow1wh@tUdidLast2Summer!! Der er et uendeligt antal kombinationsmuligheder, og det kan være sjovt at lave dem ekstra kreative.

Er dit kodeord på hackerens liste?

Er dit kodeord på hackerens liste?

Hvis du er i tvivl, om det kodeord du har fundet på, er stærkt nok eller allerede er kendt af hackere, kan du gratis tjekke dit kodeord på “Have I been Pwned”. Det er en hjemmeside, som er oprettet af den australske IT-sikkerhedsekspert Troy Hunt til at afdække datalækager og overvåge IT-kriminalitet.

Glemmer du dine kodeord?

Selvom det er fristende, må du ikke bruge samme kodeord til alle dine konti. Du ville heller ikke bruge den samme nøgle til din bolig, din arbejdsplads og til bilen. Så hvorfor kun bruge én digital nøgle til alle dine konti? Hvis først én konto bliver hacket, har hackeren i princippet adgang til alle dine konti.

 

Det er ikke alle, der husker som en elefant eller har ”klæbehjerne”. Så hvis du synes, det er svært at huske nye kodeord, kan du bruge en såkaldt password manager, som kan passe på dine kodeord. Så ved du, hvor du har dem, og det er kun dig, der har adgang til dem. Er du Apple-bruger, kan du bruge programmet “iCloud Keychain”. Ellers fungerer den gratis app LastPass på både iPhones, iPad og Android-telefoner og -tablets.

Forelsk dig ikke i et kodeord
Selv et stærkt kodeord kan blive hacket, og jo længere tid du bruger det, jo større er risikoen for, at det bliver hacket. Du bør derfor ikke forelske dig i et bestemt kodeord. Skift det ud jævnligt med et nyt, der ikke ligner det gamle.


Føl dig tryg med Telenor

Føl dig tryg med Telenor

Som mobil- eller internetkunde hos Telenor er du dækket af NetSikker. Det betyder, at du kan ringe og få fri professionel rådgivning om falske profiler eller hjælp, hvis nogen forsøger at misbruge din egen profil på de sociale medier.

Relaterede artikler

Se alle