Pas på - Svindlere udgiver sig for at være dine venner
Det lyder måske troværdigt, men det kan være svindel. Faktisk har 8 ud af 10 danskere oplevet at modtage svindel-sms'er (Norstat, oktober 2024), og lige nu er en ny svindelmetode i vækst. Svindlerne udgiver sig for at være en person, du kender, og forsøger at få dig til at sende penge. De sender beskeder via sms eller sociale medier og håber, at du reagerer hurtigt – måske fordi du bliver nervøs eller gerne vil hjælpe.
Sådan fungerer svindlen
Når svindlen foregår via sms, kaldes det "smishing" – en kombination af "SMS" og "phishing" (at fiske efter information). Svindlerne sender tusindvis af beskeder ud og venter på, at nogen svarer. Når de først får en samtale i gang, skruer de op for presset. De kan fx:
- Påstå, at de har mistet deres telefon og derfor skriver fra et nyt nummer
- Sige, at de har brug for akut hjælp og ikke kan få fat i banken
- Forsøge at stresse dig til at handle hurtigt – fx ved at sige, at de står i lufthavnen og ikke kan komme hjem
Nogle gange forsøger svindlerne endda at få adgang til dine konti ved at bede om koder eller MitID-oplysninger.
Hvorfor virker det?
Svindlerne er dygtige til at udnytte vores naturlige reaktioner. Når vi tror, at en vi holder af, har brug for hjælp, reagerer vi hurtigt – og det er præcis det, de udnytter. De spiller på vores følelser, især empati og stress, for at få os til at handle uden at tænke os om. De ved, at vi ikke ønsker at efterlade en ven eller et familiemedlem i en svær situation, så de skaber en følelse af hastværk. Jo mindre tid vi har til at overveje situationen, desto større er chancen for, at vi bliver svindlet.
Derudover virker svindlen ofte, fordi beskederne ser troværdige ud. Mange svindlere bruger et sprog, der lyder personligt og realistisk, og nogle kan endda efterligne måden, dine venner eller familie skriver på. Kombineret med den stress, de skaber, kan det være svært at gennemskue, at noget er galt.
Sådan undgår du at blive snydt
For at beskytte dig selv og dine nærmeste kan du følge disse enkle råd:
- Stil et spørgsmål, som kun du og den rigtige person kender svaret på.
- Ring op i stedet for at skrive. Hvis personen ikke tager telefonen, så vent og lad være med at overføre penge.
- Lad dig ikke presse – Svindlere vil have dig til at handle hurtigt. Tag dig tid til at tænke.
Telenor Tryghedspakke gør det trygt at være online
Vi ønsker at beskytte vores kunder bedre mod digital svindel, og derfor blokerer vi nu for de mange tusindvis af svindel-sms'er, der i mange år har plaget danskerne. Som kunde får du også hjælp, hvis dine sociale medier eller mail bliver hacket, hvis du bliver snydt af en webshop, eller udsættes for andre former for digital svindel eller digitale krænkelser. Det er en del af Telenor Tryghedspakke, der er inkluderet i vores mobil- og internetabonnementer.
Læs mere om Telenor Tryghedspakke her