Muldyr: Sådan undgår du at blive involveret i hvidvask
I starten af januar anholdt politiet 135 mennesker i en landsdækkende aktion mod hvidvask. De anholdte var mistænkt for at have været såkaldte muldyr, som er betegnelsen for folk, der bevidst eller ubevidst har hjulpet med hvidvaskningen. Hvidvask er kriminelt, og kan få langsigtede konsekvenser – også selvom du ikke ved, hvad det er, du er med til, når du hæver eller overfører pengene.
De fleste muldyr er unge – de yngste er endda stadig i folkeskolealderen. Og de ved ikke nødvendigvis, at de medvirker til noget kriminelt. Men de risikerer en plet på straffeattesten, som kan følge dem mange år fremover og få betydning for deres mulighed for fx at få arbejde eller låne penge i en bank.
Hvidvask slører, hvor pengene kommer fra
Hvidvask er det, man gør, hvis man skjuler at ens penge kommer fra noget ulovligt, fx tyveri, bedrag eller sort arbejde. Hvis nogen fx har stjålet eller svindlet sig til penge, kan politiet nemt opspore pengene, hvis de bare bliver sat direkte ind på en konto. Men hvis man først overfører et beløb til en anden person – et såkaldt muldyr – og får vedkommende til at hæve pengene eller overføre dem til en anden, slører man at pengene kom fra et ulovligt sted i første omgang. Man vasker så at sige sorte penge hvide.
Mange af de penge, der er blevet hvidvasket stammer fra såkaldt kontaktbedrageri mod ældre mennesker, hvor gerningsmændene har udgivet sig for at være fra banken, politiet eller en anden myndighed, ofrene har tillid til. Svindlerne har så overtalt deres ofre til at udlevere deres personlige oplysninger, fx under påskud af at ville hjælpe med overgangen fra NemID til MitID eller ved at påstå, at nogen var ved at stjæle penge fra ofrenes bankkonto, og at de kunne hjælpe. Svindlerne er herefter gået ind og har lænset ofrenes bankkonto eller pensionsopsparing, som vi fx så i den såkaldte Sweet Talk-sag, hvor to gerningsmænd svindlede sig til 5,8 mio. kr. fra ældre mennesker i aldersgruppen 70-90 år.
”Kan du hjælpe mig med at hæve nogle penge?”
Når hvidvaskere hverver muldyr foregår det typisk ved, at de henvender sig til dig og beder dig om at hæve eller overføre penge til nogen. De overfører det beløb til din konto, som du skal overføre – og måske får du endda lidt penge eller et gavekort som tak.
Nogle gange foregår det i den ”virkelige” verden, ved at en person opsøger dig på gaden og beder dig hjælpe. Måske fortæller de en historie, fx om at de skal noget vigtigt, men har glemt deres kort derhjemme, og beder dig hæve kontanter til dem, mens de overfører pengene til dig på MobilePay.
Det kan også ske virtuelt. Her sker det typisk ved at bagmændene enten kontakter nogen direkte eller lægger et opslag op i en gruppe – igen med det, der lyder som en troværdig historie, eller med et tilbud om at tjene lidt penge på at gøre en tjeneste.
Bagmændene er tit rigtig gode til at finde på historier, der lyder oprigtige, fx at de har glemt deres dankort derhjemme, eller at deres bror har fødselsdag og ønsker sig penge, men at de har mistet deres dankort. Det gør, at det kan være svært at gennemskue, at man måske medvirker til noget kriminelt ved at hjælpe. Især fordi historierne ofte også er noget, vi alle sammen kender, og har sympati for – fx at opdage, at man har glemt pengene derhjemme. Men det er kriminelt, og derfor kan du blive straffet for det, også selvom du ikke vidste, at du gjorde noget galt.
Der har også været eksempler på at nogen har truet andre til at agere muldyr.
Hvad kan du selv gøre for at undgå at blive muldyr?
Jakob Hjelvang Lemming, der arbejder som jurist hos HELP Forsikring har tre gode råd, der hjælper dig med at undgå at blive muldyr:
Tal med dine børn
Stop bankoverførslen og kontakt politiet
Meld det til politiet
Læs også politiets egne råd om at undgå at blive muldyr: Muldyr og hvidvask af penge - Det Kriminalpræventive råd