Undgå at blive svindlet når du dater online
Hvad er datingsvindel?
Fra overskrifter i stil med ”Lånte 200.000 kr. til internetkæreste – og så forsvandt han” til pop up-reklamer på internettet, der lover ”Chat med lækre singlekvinder i dit lokalområde” – dating-svindel kan have mange former.
Fælles for dem er, at svindlerne forsøger at lokke penge eller oplysninger ud af andre mennesker ved at udnytte, at ofrene leder efter en kæreste. Datingsvindel spiller især på ofrenes følelse af ensomhed, deres længsel efter at blive set, forstået og accepteret af et andet menneske og deres drøm om at finde en kæreste.
Kort fortalt er formålet med datingsvindel at få adgang til dine penge. Enten ved at svindlerne manipulerer dig til at låne dem penge (og så forsvinder bagefter), ved at de får dig til at tage intime billeder af dig selv, som de kan bruge til at afpresse dig, eller ved at de lærer dig godt nok at kende til at få fat i dine personlige informationer og så bruge dem til at begå identitetstyveri. Der findes endda også eksempler på folk, der er blevet lokket til at være muldyr for hvidvaskede penge gennem datingsvindel.
Uanset hvad, er dating-svindel en af de mere ubehagelige former for online scams, fordi de ikke alene er ude efter dine penge, men også rammer dig på din ensomhed og din tillid til andre mennesker.
Hvordan genkender du en datingsvindler?
Der er ofte en række tegn der går igen, når man skriver med en datingsvindler. Hvis du kender de tegn og er opmærksom på dem, kan du nemmere holde hovedet koldt og gennemskue svindelnummeret, så du ikke får dit hjerte – og din bankkonto – i klemme:
De forsøger hurtigt at flytte jeres samtale væk fra den dating app/hjemmeside, I har mødtes på
De gør samtalen meget intens meget hurtigt
De har altid en undskyldning for, hvorfor de ikke kan tale i telefon, videochatte eller mødes i virkeligheden
Når de fortæller om deres eget liv, er det ofte meget dramatisk
De beder dig om penge eller gavekort
Du kan læse flere gode råd i denne artikel om falske profiler på datingsites.