Stigning af hackede Facebook-profiler

10. juni 2022 | Sikker på nettet | 3 min.
Vores NetSikker-samarbejdspartnere i HELP Forsikring oplever for tiden en stigning i kunder, der har fået deres Facebook-profil hacket. Men hvad er det, der sker, og hvorfor er det så svært at få Facebook til at hjælpe?

HELP fortæller, at et mystisk aspekt ved henvendelserne er, at folk fortæller, at de ikke har oplevet noget usædvanligt før de blev hacket, og at de ikke har givet andre adgang til deres profil ved fx at give deres adgangskode til nogen. Så hvad er det, der foregår, og hvad kan du gøre, hvis det sker for dig?

Svært at komme igennem til Facebook

Når de, der er blevet hacket, kontakter HELP Forsikring, har de ofte selv forsøgt at få deres adgang til profilen tilbage. Men Facebook har ikke en kundeservice til private, så deres eneste mulighed er at anmelde problemet gennem en af Facebooks standard-formularer.

 

Desværre kan du ifølge HELP lige så godt indstille dig på at du er nødt til at starte forfra med din Facebook-profil. Det er nemlig så godt som umuligt at få genskabt sin profil, men det giver en større succesrate, hvis man anmoder om at få den slettet. Herefter kan du så lave en ny profil, hvis du stadig gerne vil bruge Facebook.

Fællesskabsreglerne øger chancen – men der er ingen garanti

Det er altså ikke nogen nem opgave at stå over for, hverken som hacket Facebook-bruger eller som advokat. HELP har nemlig præcist de samme muligheder (eller mangel på samme) for at komme i kontakt med Facebook, men gennem deres juridiske erfaring og kendskab til Facebooks regler, har de dog nogle tips.

 

”Typisk er formålet med at hacke en Facebook-profil enten at svindle ved brug af Facebook Marketplace, eller at hacke sig videre gennem profilens Facebook-venner. Og svindel er et brud på Facebooks fællesskabsregler. Så det lægger vi særlig vægt på, når vi anmelder en hacket profil for at få den lukket,” siger Jakob Hjelvang Lemming, der er jurist i HELP Forsikring, og fortsætter ”Vi lægger også vægt på, at hacking også kan have til formål at lægge krænkende billeder eller ytringer op, hvilket også er imod fællesskabsreglerne, ligesom det jo selvfølgelig også er ubehageligt for den person, der bliver udsat for det.”

 

Netop det ubehagelige ved at være den, hackingen går ud over, kan du læse om i Susannes historie om dengang både hendes Facebook og e-mail blev hacket: Susanne fik hacket sin Facebook-profil og e-mail

Vidste du at ...

1 ud af 4 danskere i alderen 18-34 år har fået hacket deres profil på sociale medier​?

Sådan kan du få hjælp

Hvis du har et internet- eller mobilabonnement hos Telenor, kan du få hjælp af HELP Forsikring, hvis din Facebook-profil bliver hacket. Det kan du fordi vores mobil- og internetabonnementer har NetSikker inkluderet, som er en service, der sikrer dig juridisk hjælp og rådgivning ved digitale krænkelser, heriblandt hackede profiler.

 

Du kan også opgradere til NetSikker Plus, som dækker, hvis du bliver udsat for ID-tyveri og økonomisk kriminalitet som følge af det. Med NetSikker Plus får du ID Vagt, som er en service, der holder øje med dine personlige oplysninger på nettet og advarer dig, hvis de er med i et datalæk.

 

På den måde kan du nå at skifte adgangskoder hvis din e-mailadresse bliver lækket, og dermed gøre det sværere for hackerne at få adgang til din Facebook-profil.

 

NetSikker Plus koster kun 49,- om måneden, og du får første måned gratis.

Hvis du har betalt med kontooverførsel, kan din bank heller ikke hjælpe dig. 

Relaterede artikler

Se alle