Undgå at falde for Bitcoin-investeringssvindel
Senest har DR lige haft fokus på emnet med dækningen af en række store europæiske Bitcoin-scams. Her ringede professionelle svindlere fra deciderede callcentre og overtalte folk til at investere i bitcoins gennem dem. Men der var bare et problem. Det var løgn. Pengene blev ikke investeret i bitcoins – de blev stjålet af svindlerne.
Hvad er Bitcoins?
Bitcoins er en såkaldt kryptovaluta – altså en form for valuta, der kun findes online. Men modsat de valutakurser, der findes uden for internettet (fx danske kroner, euro og dollars) er bitcoins ikke reguleret af nogen myndighed. Det har – sammen med en masse andre faktorer – betydet, at kursen på Bitcoins til tider har været vanvittigt høj. Og det har gjort nogle folk rige ved at købe Bitcoins mens kursen var lav, og sælge dem igen med kæmpe fortjeneste, når kursen var høj.
Bitcoins er i sig selv hverken ulovlige eller svindleriske at investere i. Svindlen handler nemlig slet ikke om selve Bitcoins’ene, men om at pengene ikke blev investeret i Bitcoins, men røg direkte i svindlernes egne lommer.
Men hvordan sker det? Hvordan overtaler svindlerne helt almindelige danskere til at give dem alle deres penge? Tit følger svindelnumrene faktisk samme skabelon.
Et typisk svindelnummer
Et typisk Bitcoin-scam foregår sådan her: Svindlerne lægger en annonce ud et sted, fx på Facebook. Annoncen kan være i form af en artikel, der fortæller en løgnehistorie om en kendt dansker, der engang gik konkurs, men som blev reddet af at investere i bitcoins. Bagefter bliver du ringet op af en, der udgiver sig for at være investeringsrådgiver, og som påstår, at de kan hjælpe dig med at investere dine penge på en måde, som giver garanteret afkast.
Hvis du indvilliger, får du efter kort tid besked om, at din investering går rigtig godt. Problemet er bare, at det er et fabrikeret bevis, som skal få dig til at investere mere. Det går jo så godt.
Hvis du på et tidspunkt vil have udbetalt pengene, er det ifølge din ”investeringsrådgiver” helt fint. Der skal bare stå et bestemt beløb på din konto, som desværre er lidt mere end det, du har stående nu, så de beder dig lave en overførsel mere. Hele tiden er din ”rådgiver” sød og indfølende.
Indtil de til sidst holder op med at svare, og du opdager, at det hele bare var et stort fupnummer, og at du aldrig får dine penge at se igen.
Fire tegn på, at du skal være på vagt
Nogle af de falske bitcoin-platforme har mange af de kendetegn, du også kan se i fx phishing-emails og andre online scams. Det kan fx være dårligt oversatte tekster og kryptiske URL’er. Men der er også mange platforme, der ser professionelle ud.
Her er fire tegn, du skal holde øje med, hvis du overvejer at investere i Bitcoins. Hvis du kan genkende et eller flere af tegnene, er det en god idé at være på vagt:
Vage udtryk
De giver løfter
Ingen uvildig rådgivning
Lover store ting
Hvad skal du gøre i stedet?
Vi har heldigvis også nogle gode råd til dig, der overvejer at investere, men som ikke vil give dine penge til svindlere. Rådene gælder uanset om det er Bitcoins, du vil investere i, eller om du vil sætte dine penge i noget andet: