Fra lækket e-mailadresse til ID-tyveri: 4 konsekvenser, det kan få for dig
Hver dag bliver informationer delt og solgt ulovligt på nettet. Og prisen for stjålne informationer er chokerende lav. Ti millioner amerikanske e-mailadresser koster i gennemsnit 120 dollars på The Dark Web. En hacket Facebookkonto bliver solgt for 45 amerikanske dollars.
Det lyder helt vanvittigt, og det er det også. For hvorfor er adgangen til dine personlige oplysninger ikke mere værd? Svaret fortæller rigtig meget om den måde, det meste cyberkriminalitet foregår på i dag.
Vidste du at...
Kilde: Undersøgelse foretaget af Norstat på vegne af Telenor, 2021
Skyder med spredehagl
Kort fortalt skyldes de lave priser, at udbuddet af stjålne informationer er stort, og at de er lette at få fat på.
Men det er ikke det eneste, der er interessant. De lave priser på stjålne oplysninger er nemlig også udtryk for, at det meste cyberkriminalitet foregår ved at hackerne skyder med spredehagl. De køber fx 10.000.000 e-mailadresser og sender dem en mail med et link, som de håber, folk klikker på. Linket indeholder så malware – en sammentrækning af ordene malicous software (oversat til dansk ondsindet software) - som giver dem adgang til ofrenes computer eller bankkonto. Det er fx det, der sker når der er falske mails fra Skat i omløb.
Det betyder, at du ikke ved, hvad du kan forvente hvis din e-mailadresse er med i et datalæk. Nogle modtager bare et par phishing e-mails, mens det for andre ender med at føre til decideret ID-tyveri.
Trusler om vold, vrede opkald og beskeder fra mennesker, der tror, han har snydt dem.
Vidste du at...
Kilde: Undersøgelse foretaget af Norstat på vegne af Telenor, 2021
Fire typer konsekvenser ved ID-tyveri
Det svenske firma EyeonID beskæftiger sig med at lave online løsninger, der kan forebygge ID-tyveri. Ifølge dem er der især fire typer konsekvenser forbundet med at få sin identitet stjålet:
Økonomisk
Følelsesmæssig
Omdømme
Tid
Hold øje med dine informationer på nettet
Der er heldigvis flere ting, du selv kan gøre for at forebygge, at du bliver udsat for ID-tyveri. Du kan bl.a. opsætte totrinsgodkendelse og sørge for at have stærke adgangskoder.
En anden god idé er at holde øje med dine informationer på nettet.
Hvis du har NetSikker Plus, har du adgang til ID Vagt, som Telenor har lavet i samarbejde med EyeonID. Her kan du indtaste dine e-mailadresser, og så holder ID Vagt øje med om de bliver lækket. Hvis det sker, advarer ID Vagt dig, så du kan reagere inden hackerne når at bruge dine oplysninger til noget.
På den måde behøver du ikke selv at gøre noget for at holde øje. Og hvis dine e-mailadresser bliver lækket, fortæller ID Vagt også, hvad du skal foretage dig for at gøre dine oplysninger sikre igen, så du ikke behøver gå i panik.
Hvis det utænkelige skulle ske og du bliver udsat for ID-tyveri, får du også juridisk hjælp fra HELP Forsikring.
Vær opmærksom på, at du kun har ID Vagt og dækning ved ID-tyveri med NetSikker Plus.
Hos Telenor står du aldrig alene, hvis du bliver udsat for online ID-tyveri
Som mobilkunde hos Telenor kan du for 49 kr./md. sikre hele din husstand mod ID-tyveri med NetSikker Plus. Du kan købe NetSikker Plus her.