Danskerne overser trusler og angreb mod deres arbejdsplads

Blogindlæg
I denne artikel kan du læse om en undersøgelse, som er udarbejdet af Norstat i oktober 2023 på vegne af Telenor Group. Der er adspurgt 551 direktionsmedlemmer og topledere fra danske virksomheder gennem Nortstats webpaneler.
Af danskerne er bekymrede for at miste kontrol over arbejdsrelaterede dokumenter ifm. et cyberangreb.

Kun 15 procent af danskerne er bekymrede for at miste kontrol over deres arbejdsrelaterede dokumenter i forbindelse med et cyberangreb, og det udgør en potentiel alvorlig cybersikkerhedsrisiko mod danske virksomheder. Ifølge danske ledere er medarbejdernes manglende opmærksomhed en af de største udfordringer i forbindelse med angreb.

 

Snyde-sms’er, phishing-mails og tilladelse til at videregive fortrolige oplysninger, når man installerer tilsyneladende uskyldige mobilspil eller shopper via ukendte websites. En stor del af danske virksomheder udleverer arbejdsgiverbetalte mobiler og computere til deres medarbejdere. Men danskerne tænker sjældent over den risiko, deres digitale adfærd udgør for arbejdspladsen.

 

Det viser en analyse fra Telenor, hvor kun 15 procent af danskerne er bekymrede for at miste kontrol over arbejdsrelaterede dokumenter ifm. angreb, hvorimod hele 9 ud af 10 er bekymrede for at miste personlige bankinformationer, private dokumenter og kontrol over sociale medier.

Dermed er der stor risiko for, at danskerne overser trusler og angreb, der rammer deres arbejdsplads, især når de er gået fra kontoret, lyder det fra Mikkel Kruse, som er erhvervsdirektør i Telenor.

 

”Det er meget bekymrende, at danskerne ikke er lige så opmærksomme på deres firmadata som deres privatdata i forbindelse med cyberangreb. For så risikerer man, at medarbejderne helt overser, at den mistænksomme sms efter arbejdstid ikke kun giver adgang til private data. Den kan også give adgang til arbejdsmail, Teams-sites osv.,” 

 

Siger Mikkel Kruse og fortsætter:

 

”Phisingangreb er øverst på listen over hyppige hændelser inden for cyberangreb. Så det er afgørende, at virksomhederne gør deres medarbejdere bevidste om, hvor stor en risiko deres adfærd udgør for arbejdspladsen. Ellers skaber vi en åben bagdør for hackerne”.

Af den danske topledere er den største udfordring ift. at forberede virksomhedens cybersikkerhed manglende viden og ekspertise. Dette er efterfulgt af manglende forståelse og opmærksomhed blandt medarbejdere (21%).

Ledernes største udfordringer: Manglende viden, ekspertise og opmærksomhed

Det er ikke kun Mikkel Kruse, der er bekymret for, at danskerne overser angreb. Ifølge en ny analyse udarbejdet for Telenor blandt over 500 topledere i danske virksomheder, er netop medarbejdernes manglende opmærksomhed og forståelse en af deres største udfordringer, når det kommer til forbedring af cybersikkerhed. Kun overgået af manglende viden og ekspertise inden for området.

 

Alligevel er det blot 3 ud af 10 ledere, der har implementeret undervisning i cybersikkerhed til deres medarbejdere, mens 7 ud af 10 har installeret fx antivirussoftware.

 

 

Af toplederne har implementeret medarbejderundervisning i sikker digital adfærd, 59 procent har implementeret data backup, 66 procent har firewall og 69 procent har en antivirussoftware installeret i deres virksomheder.

”Virksomheder er i dag optagede af at sikre sig mod hackerangeb, og der er stor opmærksomhed på, at truslen er blevet markant større de seneste år. Alligevel kommer det bag på mange af vores kunder, hvor stor en risiko der er forbundet med menneskelige fejl,” siger han og fortsætter:

 

“Det er helt menneskeligt at overse eller undervurdere angrebene, men hackerne bliver kun mere sofistikerede i fremtiden.

 

Derfor er det rigtig godt givet ud at uddanne sig selv og sine medarbejdere i at forstå, modstå og opdage cyberangreb, så de kan stoppes, før de finder frem til virksomhedens data. Også selvom de kommer ind via den private mail eller børnenes spil-app”.

Er bekymrede for deres bankinformationer, 46 procent af bekymrede for at miste personlige dokumenter og 30 procent er bekymrede for at miste kontrol over deres sociale medier mv.